http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

vrijdag 16 juni 2023

Wandelen door de A Vogeltuinen

 Gistermiddag met de maandelijkse wandelgroep, ter afsluiting van dit seizoen (in sept. weer verder) een wandeling van vijf km. gemaakt rond -  en door de A Vogeltuinen

We parkeerden onze auto's en  fietsen op het parkeerterrein van de tuinen aan de Eperweg 5 te Harskamp.
Zelf viel ik onder de categorie fietsers. Het was van ons huis naar de locatie ongeveer 10 km. Met trapondersteuning was dat voor mij prima te doen met de warmte. 
Zoals altijd was de route uitgezet door een paar vrijwilligers. Iedereen mag met de groep meelopen. De samenstelling van de groep wisselt nog al. Mensen hebben diverse redenen om mee te wandelen. Dames zien er vaak tegenop om alleen het bos in te gaan. Anderen  zoeken gezelligheid en er gaat zelfs een therapeute mee, om te praten met mensen die behoefte hebben om eens over onderwerpen te praten waar ze tegenaan botsen, of in vastlopen. 
 Wie niet in staat is, de meestal, ongeveer vijf kilometer lange route helemaal mee te wandelen kan ook een deel ervan meelopen en in overleg met de therapeute naar de locatie gaan, waar na de wandeling thee of koffie gedronken wordt.
 Door de droogte deed de wandeling nogal stof opwaaien, zodat we (18 pers.) stoffige, smerige voeten kregen, door de mulle zandpaden, langs kasteel Zwaluwenburg. Grotendeels liepen we onder het lommer van de grote bomen. Aan de achterkant bereikten we de tuinen, die vrij bekeken kunnen worden. Er groeien diverse kruiden vanzelf, veel rode zonnehoed, met  hier en daar al een bloem. Maar ook vijgenbomen en zelfs een appelboom met mistletoe of maretak erop geënt. Zelf heb ik jaren geleden, ook een keer een sneetje in een tak van een appelboom gemaakt en daarin de uit Limburg meegebracht mistletoe geënt. Dat ging twee jaar goed, daarna kwam het niet meer terug. 
In het bezoekerscentrum en tevens rustpunt dronken we koffie of thee of zelf geknipte  kruidenthee. Dat laatste heb ik genomen. Heerlijk! Diverse soorten munt en citroenmelisse. Dat waren de enige onkosten  aan het uitje verbonden. Gratis toegang tot de tuinen en ook de wandeling is vrij en wordt bekostigd door het dienstencentrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten