Gisteren hebben we voor de eerste keer van dit seizoen, melkmoes gegeten. Heerlijk, ouderwets. Onze dochter was er en die eet graag natuurlijke voeding. Vlees eet ze weinig en zeker niet in dit gerecht. Zelf ben ik ook heel matig met vlees. Het mag geen bewerkt spul zijn, zoals worst en altijd van een ambachtelijke vak slager.
Myrrhis odorata, het hoofdkruid, essentieel voor melkmoes, is bekend onder de naam Roomse kervel of mirrekruid.
In plantenland betekent iets wat rooms is, dat het origineel is en er nooit mee doorgekweekt is. De naam kan ontstaan zijn, omdat na de Romeinse tijd, dus zo ongeveer 20 eeuwen geleden. Romeinse soldaten het kruid op de één of andere manier, meegebracht hebben, over de alpen naar onze streken. Misschien uit voorzorg. In de oudheid en zelfs tot in de vorige eeuw toe, was het een strijd om voedzaam eten te vinden, met voldoende vitamines en mineralen. Roomse kervel heeft dat in zich. Boerengezinnen verbouwden eeuwen, het gezonde kruid in hun groente- en -kruidentuinen, met nog veel andere kruiden.
Myrrhis groeit overal gemakkelijk. Het hoeft geen zonnige plek te hebben. Bij een boomstam is een prima plek. Het blad kan geoogst worden vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst, wanneer de vorst invalt. Al die tijd groeit het geoogste blad, binnen de kortste keren weer aan, zelfs al wordt het tot de grond toe afgesneden. Hoewel de beste en lekkerste oogst toch wel die van het voorjaar is. Bloeien doet de plant maar één keer per jaar, in deze tijd. Verderop in het seizoen bloeien ze niet meer, ook niet als ze weer uitlopen na het afsnijden.
De gort is gepelde gerst, de vaste beet in de melkmoes. Tot voor een paar jaar, werd in het gerecht meestal Lassie vluggort gebruikt, maar die is niet meer te koop. Het graan dat nu te verkrijgen is moet eerst een nacht geweekt worden. Ik was dat vergeten toen ik de volgende dag het gerecht graag wilde koken voor onze dochter. Om half vier in de nacht dacht ik eraan. Dus snel het bed uit, de gort even onder de kraan afgespoeld en met ruim water in de week gezet. Dat was prima op tijd.
![]() |
Myrrhis en op de voorgrond wittemuntplantjes. |
![]() |
zelf wat gerst verbouwen. Hoe het smaakt in gerechten is nog afwachten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten