http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

zaterdag 6 augustus 2022

Iets ontdekken over Opa?

We zijn druk om de gewassen een beetje nat te houden. De regenput is nog steeds niet helemaal leeg, maar het schiet wel op. 
De meeste gewassen zijn aan het rijpen en dan is water niet meer zo heel erg nodig. 
Haver is rijp om te oogsten, boekweit ziet er prachtig uit, met witte bloemen op rode stelen. De driekante zaden hangen al dan niet rijp aan de planten. 
Een deel van beide granen gaan we oogsten om volgend jaar weer uit te zaaien, het andere deel is voor de vogels. 
Weggaan voor vakantie laten we maar aan de familieleden over, die nu weer verre reizen maken met eigen auto's, om te diepzee duiken, te snorkelen. Prachtige vissen zwemmen er voor de camera's.  Maar we zien ze ook genieten van bergwandelingen langs spectaculaire watervallen. Geweldig mooi allemaal.
De afgelopen twee jaren ontdekten we dat er heel veel moois in eigen omgeving te bekijken valt om ervan te genieten. Nu zijn de uitgestrekte heidevelden aan het paars kleuren. Er lopen mooie fiets- en wandelpaden doorheen. Zaterdags in vakantie tijd is er een grote druk bezochte boekenmarkt, net voor de binnenkomst in het dorp Elspeet, aan de Schapendrift.  
We kunnen het niet laten om steeds weer een voor ons interessant boek aan te kopen. Kost maar één euro denken we dan, maar ondertussen is onze boekenkast nog steeds niet van elastiek. We vonden een boek van iemand die het overlijden van mijn betovergrootvader aangegeven heeft in 1867. Zijn handtekening staat dus op de akte. 
De titel van het boek is: 
Eenige brieven van den Weleerwaarde Heer Elias Fransen, geschreven aan een familie uit Amerika. 
De andere heet: 
Een schat in aarden vaten. 
Eveneens een boek waaruit ik hoop meer te kunnen ontdekken over het leven van mijn familie in de voor-vorige eeuw.
We kregen ook een mooi blad in handen gedrukt, waar we ons misschien op gaan abonneren. Zoiets moois beleef je niet als je een eind van huis gaat.

Handtekening van Elias.
Met twee punten achter de E. Typisch voor die tijd
De naaste buurmannen deden volgens de gewoonte aangifte van een ovl. Elias woonde op wat nu Woudweg 1 is te Teuge. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten