http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

vrijdag 15 augustus 2025

Waterschaarste en fermentatie.

 Deze week ben ik ondanks de warmte, nogal heftig aan het buffelen geweest in de tuin. Veel 'onkruid' weg getrokken, sloten water uit de regentonnen naar de planten gesleept.
In de nachten dauwt het gelukkig wel, maar regen is nog in geen dagen te verwachten.
Dat is in deze tijd van het jaar niet zo erg, omdat er geoogst moet worden. Nu kan de oogst mooi droog binnen gehaald worden, wat de kwaliteit ten goede komt.
De eerste regenton is helemaal leeg en van de tweede is de bodem in zicht.
Ik zal dus met de tuinslang, wat kraanwater aan het laatste kwart  regenwater toe moeten voegen om aan de watervraag van de planten te voldoen. 
Drinkwater op zich kan de planten niet op de juiste manier voeden, daarom mengen wij bij dreigend te kort, het regenwater met kraanwater, waardoor het kraanwater eigenschappen van het regenwater gaat overnemen en aanmaken.

Voor voedselconservering heb ik spitskool fijn gesneden om dit te laten fermenteren naar zuurkool. Zuurkool is heel gezond, maar wij vinden de gekochte kool uit het vat te zuur. Ik laat de zachte spitskool kort fermenteren, vijf tot acht dagen, eerst proeven of het goed smaakt en dan in de koelkast. Zo ook met courgettes en komkommers. We hebben van de courgettes al wat geproefd door de sla. De gefermenteerde spitkool is al voor de helft opgegaan, aan de gasteters. Ze vonden het heerlijk. 

Als afdekblad heb ik een druivenblad gebruikt, maar kan ook met een blad van de kool.
Als afsluiter vul ik een plasticzakje met water, een knoop erop, dat leg ik er bovenop i.p.v. een steentje,
Courgette of komkommer in gefermenteerde toestand, mix ik door de sla, met nog ander lekkers, als tomaat, fijn gesneden Myrrhis takjes, bieslook e.d. Aangemaakt met een sausje van: olijfolie en eenzelfde deel appelazijn, met mosterd en iets honing. Een delicatesse.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten