http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

maandag 24 juni 2024

Petroleumstellen

Waar moet je opletten bij een impuls aankoop van een petroleumstel.

Drie petroleum stellen, heb ik vorig jaar weggegeven aan mensen die er bang voor waren, dat het dure gas, waarop ze kookten te prijzig zou worden.
Een groene driepits Beccon, ging mee met de dochter naar Schotland, voor haar cottage ver van de bewoonde wereld, waar ze geen gas, elektra, noch stromend water heeft.
Een driepits creme kleurige Haller en een grijs gewolkte tweepitter gingen naar andere familieleden.
Geen moment heb ik spijt gehad van het weggeven, ik had immers weer ruimte gewonnen.

Een paar weken terug, zag ik in een kringloopschuur 'voor het goede doel', een mooi gaaf, compleet, maar merkloos tweepits stelletje staan.  Ik bedacht me geen moment en kocht het dingetje voor € 3.95. Uitzonderlijk goedkoop. Er zat een bijna opgebrand stuk lont in, waar ik nog even mee kon uitproberen. Dat ging prima. Ik merkte wel dat het mechanisme om de lont hoger of lager te draaien niet erg meewerkte. 

Voor twee nieuwe lonten ging ik naar Elburg, 

https://www.eefenco.nl/producten-kwaliteit-van-vroeger

De kosten €2.50 per stuk. Ik kreeg goede raad mee. Eerst de lonten een tijdje in de olie leggen en dan in de houders doen. Dat zou minder walm geven. Dat heb ik gedaan. Maar met geen mogelijkheid kon ik de lonten daarna in de houders krijgen. Er zat roest op het mechanisme en de tandjes kregen geen vat op het lont. Aan de andere kant van de tandjes, zaten vastgeroeste ronde spijltjes en die draaiden niet mee, Wat ik ook probeerde, het lukte niet.
Ik wist dat de snuffelhal in Elspeet nogal gespecialiseerd is in dat soort nostalgische apparaten. En ja hoor. De meeste waren één pits, maar er stond ook een gave tweepitter tussen. Er was wel een knopje af, maar de wieltjes draaiden wel en ook het bovenste rooster ontbrak. Bij veel oliestellen ontbreekt het bovenste rooster, dat is van gietijzer en valt door de brosheid van het materiaal gauw stuk. Met weinig moeite, zouden in dit apparaatje, nieuwe lonten gedraaid kunnen worden en het rooster van de ene zou ik op de andere kunnen leggen. De prijs was € 15.00. Maar.... er stond er eentje naast me, die het met de aankoop niet eens was. Onder het motto: 'bezit van de zaak, eind van  vermaak', ging de aankoop niet door. De verkoper gaf nog het advies om de verroeste onderdelen in de petroleum te leggen. De brandstof 'Farmlight lampenolie', werd me aanbevolen door iemand anders. Bij Eef en Co verkopen ze nog een betere, de beste kwaliteit, maar die is ook duurder. Het hele zaakje heeft het weekend in de olie gelegen en vanmorgen was het mechanisme van één pit los, voor de andere heb ik tussen het gereedschap een busje kruipolie gevonden en dat erop gespoten. Hopelijk is die morgen ook los. 
De bedoeling is om de equipage buiten te gebruiken. Oliestellen walmen altijd een beetje en de keuken muren en plafonds worden er grauw van.

Vroeger werd er met de grote schoonmaak, elke één tot twee jaar, witkalk op de muren gestreken en het was weer netjes. Maar dat gaat in deze tijd niet meer zo. Er zit een tankje met brandbaar petroleum onder het toestel. Bij brand, zand erover en geen water. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten