http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

maandag 22 april 2024

Geniet van dit eeuwenoude, gezonde gerecht.

Witte munt

Citroen melisse

Myrrhis odorate ( roomse kervel)

Een eeuwenoud streekgerecht met Myrrhis odorato ( roomse kervel) als één van de hoofdbestanddelen.

In de steek ( Veluwe, IJsselstreek, Overijssel)  bekend onder de naam kruudmoes of melkmoes. 
In onze woonplaats, is de naam; melkmoes gangbaar.
Het gerecht is heel gezond en smakelijk door de kruiden met karnemelk en gort. 
Het kan met een worst erin gegeten worden, maar het kan ook goed zonder. 

Het recept voor 4 pers.


1 ltr. water.
220 gr. gewone (parel) gort.

Kan zelfs met kant en klaar gekochte gortepap.



die moet een nacht weken.


Harde worst of rookworst, of spek. 
Vlees hoeft er niet in.

300gr. Rozijnen en krenten.
Op het laatst meekoken.

1 liter karnemelk.


Zure room
mespuntje zout


Lekker is boerenkarnemelk. Niet meekoken.

Iets zure room of roomboter is lekker, maar hoeft niet.

Kook de gort en eventueel de worst  in ruim water. De gort zwelt. Het is de bedoeling dat het een soort dikke maaltijdsoep wordt.
Reken erop dat er ook nog een behoorlijke scheut karnemelk bij komt.
Misschien iets zout toevoegen, vooral als er geen vlees bij gegeten wordt.
Op het laatst de fijngesneden kruiden ( zie hieronder) toevoegen en heel even mee laten opwarmen.
Het gerecht kan ruim van te voren gekookt worden, want het hoeft niet persé warm te zijn.
De karnemelk kan zonder risico op schiften, bij de afgekoelde substantie gedaan worden. Moet het toch vanwege de haast door de hete brij geroerd worden, zorg dan dat de karnemelk op kamertemperatuur is, er langzaam gietend en snel roerend aan toegevoegd wordt.
Bepaal zelf de dikte, door er meer of minder bij te gieten. ( karnemelk en /of water)
De kruiden.
Veel kervel (Myrrhis odorata). = essentieel. (± 6-8 grote takken)
En verder, kruiden; afhankelijk wat er in de tuin groeit.
Zelf heb ik op dit ogenblik wat citroenmelisse en bieslook in de tuin

Verder kan er nog door:. 
Bieslook
Kruizemunt e.a. muntsoorten.
Salie.
Peterselie.
Citroenmelisse.
Tijm.
Komkommerkruid.
Zwarte bessenblad.
Basilicum.
Dille.
Venkel.
Brandneteltoppen.

Bieslook, fijn gesnipperd op het bord. Iets kaneel is niet origineel, maar wel lekker en heel gezond.
Bruine bonen, heel soms in bepaalde streken werden er ook bruine bonen aan toegevoegd.

Het recept is erg plooibaar. 
Omdat vroeger in het prille voorjaar niet over verse groentes beschikt kon worden, was deze vroeg uitlopende kervelsoort een welkome verschijning in de kruidentuin. Vanwege het hoge vitamine C gehalte, voorkwam men door het eten van het kruid, de gevreesde scheurbuik. Naarmate er meer kruiden bovengronds verschenen, werd het recept steeds rijker.
Door de eeuwen heen heeft elke generatie er wel iets aan veranderd. 
Denk maar niet dat mijn voormoeders basilicum in hun tuintje verbouwden, maar ik vind het lekker erdoor.
Ze deden er grote rozijnen met pit in. Die zijn nu niet meer te koop. 
De laatste keer dat ik het gerecht kookte, had ik er een restje witte bonen in tomatensaus van de vorige dag door heen geroerd, waar weer bonenkruid, karwijzaad en kardemom aan toegevoegd waren. Het smaakte heerlijk. Bruine bonen erdoor vind ik niet lekker, vanwege de harde bast. Het is dus een gerecht om naar eigen smaak te plooien. Altijd lekker, of het nu warm, lauw of koud gegeten wordt. Gemakkelijk de vorige dag te bereiden. Men beweerd zelfs dat, als het een nacht over staat, de smaak nog meer tot zijn recht komt.
Zelfs dan kan men het voorzichtig weer (iets) opwarmen of gewoon koud eten.

Kant en klaar gekochte gortepap kan, indien gewenst,  opgewarmd worden. Kruiden fijn snijden en samen met de gewassen en gewelde rozijnen, even blancheren ik kokend water.


Uw opmerkingen, aanvullingen, ideeën of smaak ervaring bij het eten van melk- kruudmoes, zijn van harte welkom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten