met ongekend zacht weer van rond de 12 graden C. Dat gaf acces tot onbelemmerde bezigheden buitenshuis. Werken in de tuingrond richt je blik naar beneden. Ik heb wat verwelkt Myrrhisblad weggesneden. Ik ben van plan om binnenkort er weer een potje melkmoes van te gaan koken. Er is daarvoor, nog steeds voldoende fris blad aanwezig.
De zon scheen en de panelen zetten de stralen om in elektriciteit. Dat was ideaal om de wasmachine aan te zetten en rauwe bieten te gaan koken. De was kon buiten aan de lijn drogen. Met het ophangen wordt je blik naar boven getrokken. De sterke wind deed heftige pogingen om de bomen van hun dorre blad ten ontdoen. Een mooi gezicht en een fijn gehoor, die zwiepende bomen en het blazen van de wind erdoor. Na al die werkzaamheden leek het me leuk, om door het afgevallen blad te gaan ritselen. Net op het moment van vertrek begon de wind nog harder aan te halen. Dat leek me niet het goede moment om onder de bomen te gaan lopen. Het duurde een uur, voor het enigszins rustiger werd. Met ons drieën zijn we erop uit gegaan. Heerlijk hebben we door de heuvels gelopen. De prestatie was ter waarde van het beklimmen van vier verdiepingen, gaf de stappenteller aan. Bij zonneschijn vertrokken we, bij regen kwamen we thuis.
Myrrhis odorata of roomse kervel is een veelzijdig, gezond en fraai bladkruid. Het maakt lange diepe pen wortels in de grond, waaruit ieder voorjaar het loof weer uitspruit en tot in de late herfst geoogst kan worden. Het blad kan tot op de grond toe afgesneden worden, het loopt vanzelf weer uit. Enige verrijking van de aarde is af en toe nodig. Het kruid doet het goed in de schaduw op een vochtige plaats, maar ook op een zonnige plek gaat het prima, met toediening van voldoende vocht.
dinsdag 3 november 2020
November gaat van start
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten