http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

donderdag 30 juli 2020

Myrrhisblad verjongen.

Van de vakantieplannen die de familie gemaakt heeft komt niets terecht. De één zou naar dit buitenland gaan en de ander naar hetzelfde Oost-Europa land, maar op een andere tijd. Uit drie verschillende landen Canada, Israël en Schotland, zouden ze naar ons toekomen. Het gaat allemaal niet door. De vakantie periode blijft voor ons ongewenst rustig. Zelf kunnen we er ook niet op uit voor langer dan één dag. Dus rest ons niet anders dan hard aan het werk te gaan in huis en tuin en tussen door een mooi boek te lezen.
Vanmorgen bedacht ik al snoeiend aan het Myrrhisblad om het jonge kruid, wat weer uit zal gaan lopen, maar te gaan verkopen, voordat het te rijp wordt. Er moet telkens te veel van weggegooid worden. Het is jammer om dat allemaal op de composthoop te zien liggen. Ik zou er graag een goed doel mee dienen. Veel gaat het niet opbrengen, maar elk klein beetje kan één grote maken. We hebben veel lijden en honger gezien in de wereld. We beseffen, we zijn dankbaar en verbaasd dat we in een comfortabel hoekje van onze planeet geboren zijn om er te mogen leven. 
Eerst heb ik maar eens een twitteraccount aangemaakt. Handig om internationaal, korte berichtjes te vinden voor inspiratie. De Engelse benaming voor het kruid is; Sweet cicely in het Duits heet het: Sußdolde- of Myrrhenkerbel en in Frankrijk kun je terecht met Myrrhis odorata.
 

vrijdag 24 juli 2020

IJsselwandeling

Gisteren hebben we een heerlijke wandeling langs de IJssel gemaakt.
Tussen Zalk en De Zande. De IJssel is een prachtige rivier en de wandeling was erg mooi. De oever wordt op het ogenblik opgefleurd door veel  bloemen, met op de achtergrond het blauwe water, een schitterend plaatje. Schapen, geitjes. koeien en ijsjes, het was een geweldig uitje. 
Zalk is de plaats waar Klazien leefde, die veel wist van bloemen en kruiden en dat in boeken opgeschreven heeft. Ter ere van haar heb ik beloofd om thuis te trakteren op een recept uit één van haar boeken. Een gekookt ei met roomboter en fijn gesneden Myrrhis odorata. 
Wilde Bertram en Boeren wormkruid
 met toren van Zalk er bovenuit.

Meidoorntak met bessen


Wilde Bertram


Schapen 

donderdag 9 juli 2020

Aardbei in de weck

Wecken uit nostalgische gevoelens, vind ik een leuke bezigheid. Vroeger zagen de kelders van de boerderijen er zo gezellig uit als de schappen vol met gevulde weckpotten stonden. Voor mijn moeder, grootmoeder en andere familie, waar ik op visite kwam, moest ik dan iets uit de kelder, uit de weck halen.
Het was een kwestie van even een pot open maken en in een pan verwarmen op het fornuis. Gaar was het al en de moeite van het wecken in het seizoen liet zich belonen. Maar wecken is ingewikkeld en ik heb er de materialen niet voor. Dus probeer ik het met  jampotjes.

Tussen de buien door hebben we de rijpe aardbeienoogst binnen gehaald vanmorgen.
Nu het weer regent kunnen we ze mooi in de potjes werken.
Eerst steriliseer ik opgespaarde leuke, lege glazen potjes, die een gave glasrand en - metalen deksel moeten hebben, door pot en deksel met water uit te koken of te dompelen in kokend water. Een gevaarlijk werkje. Ik haal ze uit de hete kokkelorum, met de steel van de juslepel, met behulp van een schone pannenlap om tegen te houden. Als ze weer vanuit het kokende water, op een schone droge doek gemanoeuvreerd zijn, gooi ik het hete water uit de pan. Er kan eventueel later nog iets mee schoongemaakt worden.  
De ontkroonde en gewassen aardbeien, doe ik met aanhangend water in de pan om heel even te koken. Zo kort mogelijk, maar ook weer niet tekort. De vrucht moet goed met het hete water in aanraking komen, maar mag van binnen nog wel koud zijn. 
Vanuit de ziedende pan vul ik dan met de juslepel, potje voor potje tot aan de rand. Even nog met een klaar gelegd stuk keukenpapier de rand voorzichtig afvegen en dan meteen de deksel er stevig opdraaien. Op de kop laat ik de potjes een poosje afkoelen. De aardbeien blijven op die manier het mooist voor latere consumptie. Acht potjes staan nu af te koelen voor een fruithapje in de komende winter. Op die manier kunnen we in de winter nog genieten van een beschuitje met aardbeien. De potjes moeten vooral de eerste tijd, regelmatig gecontroleerd worden op open springen.  De vruchten conserveer ik zonder suiker. Als het potje geopend wordt voor consumptie, gaat er wat honing naar smaak bij. Een poosje van te voren zoetstof toevoegen aan het fruit, als dat nodig is en even laten intrekken. Het fruit neemt de zoete smaak heel snel aan. Als we na verloop van tijd zin hebben in aardbeienjam, kunnen we alsnog één of meerdere potjes openmaken en er jam van brouwen. Myrrhis toevoegen, om de inmaak zoeter en zachter te maken kan, maar de smaak was zo voortreffelijk deze keer, dat die toevoeging achterwege kon blijven.

 

maandag 6 juli 2020

Rode bessenoogst

Vandaag hebben we tussen de stortbuien door, de rode bessen van de struiken geplukt en tot bessensap verwerkt. Na het wassen heb ik de bessen even gekookt met een paar flinke takken Myrrhis. 
Door Myrrhis mee te koken, geeft het kruid de eigen zoetstoffen af, waardoor aan een zuur gerecht,  minder suiker toegevoegd hoeft te worden. De smaak wordt dan zachter. Na het koken kunnen de groene bladeren gemakkelijk verwijderd worden. 
Ter opheldering; Myrrhis odorata is de prachtige Latijnse naam voor Roomse kervel. 
Het begrip 'rooms' voor planten wil zeggen, dat er aan de originele plant door alle tijden heen niets is gewijzigd bv. door veredeling. Een smakelijk recept voor rode bessen is: Besjes gort of Watergruel. 
In een blog van een tijdje geleden heb ik het recept opgeschreven. Hier de link