http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

zaterdag 6 juni 2020

Spinazieboom Chenopodium giganteum

Gekscherend werd de vroegere huishoudschool wel eens 'spinazieacademie' genoemd. Maar ik denk dat er nooit geleerd is hoe je van spinazieboomblad een smakelijke maaltijd kunt bereiden.
Deze vergeten groente is een meldesoort. 
We hebben een paar jaar geleden een plantje gekocht in de moestuin van kasteel de Cannenburch. We wisten niet wat we ervan moesten verwachten. Er stond wel een verhaaltje bij, dat het een vergeten groentesoort betrof en ook nog een smakelijke. Het kleine plantje is aangeslagen in onze tuin. Het groeide uit tot een boom van tegen de twee meter. Het eerste jaar hebben we vol bewondering van de groei genoten. Het groene blad vormde prachtige rode topjes. Aan de vele zij uitlopers verschenen eveneens rode bladtoppen. Het oogde schitterend. De toppen werden in een later stadium mooie rode, heel veel zaaddragende pluimen. Van dat zaad ben ik ijverig aan het oogsten geslagen, om voor het volgende jaar weer zaad te hebben. Dat was echter niet nodig. De plant had zichzelf al veelvuldig uitgezaaid. Dat is ook het kenmerk van melde.

Vanmiddag hebben we de eerste snijbiet uit de tuin geoogst. Dat was te weinig. Daarom hebben we aangevuld met het jonge blad van de spinazieboom. Rundergehakt met ui, drie tenen geperste knoflook en een tak Myrrhis (tegen de onaangename bijwerking van de uiensoorten), zachtjes gebakken in zonnebloemolie met iets zout en een roereitje. Op het laatst de beide groentensoorten even mee laten slinken. De oven op 200 graden C gezet. Een schaal ingevet en verder bereidt met lasagnebladen. Na een half uur in de oven, was het goed om te eten. Tussentijds teruggeschakeld naar 150 graden. Heel smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten