Myrrhis odorata of roomse kervel is een veelzijdig, gezond en fraai bladkruid. Het maakt lange diepe pen wortels in de grond, waaruit ieder voorjaar het loof weer uitspruit en tot in de late herfst geoogst kan worden. Het blad kan tot op de grond toe afgesneden worden, het loopt vanzelf weer uit. Enige verrijking van de aarde is af en toe nodig. Het kruid doet het goed in de schaduw op een vochtige plaats, maar ook op een zonnige plek gaat het prima, met toediening van voldoende vocht.
vrijdag 12 april 2013
Myrrhis odorata gaat weer groeien voor seizoen 2013.
Regelmatig loop ik de laatste weken even naar de plek waar ik de de Myrrhis odorata boven de grond verwacht. Gisteren zag ik in de Bijentuin, ( een educatieve tuin, toegankelijk voor het publiek) beschut door de dikke stam van een bruine beuk, al een paar prachtige jonge exemplaren staan. om zo in te bijten. In mijn eigen tuin had ik ze nog niet gezien. Hoewel de temperatuur binnen de bebouwde kom en in een besloten tuin op het zuiden, meestal iets hoger is, zou je ze daar eerder verwachten. Misschien is de reden; de kurkdroge grond in onze eigen tuin, terwijl de planten onder de beuk, door de afwatering van de gladde stam, voldoende vocht hebben gekregen.
Maar nu, na een paar drup regen, komen op ons eigen lapje grond, de eerste pluimen boven.
Daslook hebben we ook in eigen tuin. Lekker door salade en in kruidenboter. Aardpeer doen we in de sapcentrifuge, met een paar druppels citroen. Ziet er wat bruin uit, maar smaakt wel lekker en het is ook gezond.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten