Al meer dan een maand vroeger, vergeleken bij vorig jaar, staat Myrrhis odorata of met de Hollandse naam aangeduid; Roomse kervel weer boven de grond. Nu samen met de sneeuwklokjes. We putten voor een kop kruidenthee, nog steeds uit de gedroogde voorraad van vorig jaar. In de koffie doen we het ook, maar dan om gezondheidsredenen, voor het elimineren van schadelijke stoffen uit de cafeïne.
Gisteren hebben we aardperensoep gekookt met kervel, van de oogst van twee jaar terug, die nog steeds de diepvries zit. Aardperen en uien of prei is een smakelijke combinatie, maar het geeft lucht in de darmen, die dan neerwaarts een uitweg zoekt en dat is hinderlijk. Door toevoeging van wat Myrrhis odorata en/of karwijzaad is dat een stuk minder.
De aardperensoep met ui, klein beetje gemberwortel, groenten bouillon, zure room, bovengenoemde kruiden e.a. specerijen naar smaak, iets gebonden met bloem, smaakte heerlijk.
Myrrhis odorata of roomse kervel is een veelzijdig, gezond en fraai bladkruid. Het maakt lange diepe pen wortels in de grond, waaruit ieder voorjaar het loof weer uitspruit en tot in de late herfst geoogst kan worden. Het blad kan tot op de grond toe afgesneden worden, het loopt vanzelf weer uit. Enige verrijking van de aarde is af en toe nodig. Het kruid doet het goed in de schaduw op een vochtige plaats, maar ook op een zonnige plek gaat het prima, met toediening van voldoende vocht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten