http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

vrijdag 30 juli 2021

Melkmoes

is een smulrecept dat ook nog eens heel gezond is. Parelgort, karnemelk, rozijnen en een bosje Myrrhis odorata. De Hollandse naam is Roomse kervel. Heeft niets met geloof te maken, maar met de originaliteit van de plant.  Ook nog wat citroenmelisse en witte munt.  Basilicum en bieslook om er op het bord, overheen te snipperen.
We beleven nu een paar drukke weken. Iedereen op vakantie, behalve wij. Niet erg hoor, werken en in beweging zijn doen we graag.
Ons terras hebben we amper uitgeprobeerd, deze zomer. Vaak is het er geen weer voor.
Vandaag stond er dus 'melkmoes' op het menu, vanwege de drukke dag.

Het is even voorbereiden. Zo ongeveer acht uur van te voren moet de gort in de week (Vluggort hoeft niet te weken). De geweekte parelgort (100gr. 2pers.) zet ik vrij vroeg in de morgen, op de kookplaat. Karnemelk, een halve liter, moet op kamertemperatuur zijn om toegevoegd te worden. Daarom moet het op tijd uit de koelkast gehaald worden. 135 gram (ongeveer) gewassen rozijnen, later toevoegen om even mee te koken.
Op het laatst, de kruiden, waarvan een flinke bos Myrrhis essentieel is. (tussen 50-100gr.). Het kruid is heel licht. Andere kruiden afhankelijk van wat er in de tuin aanwezig is. Basilicum vinden we heerlijk om gesnipperd met de bieslook eroverheen te strooien. Karnemelk kan er doorgeroerd worden als de substantie wat afgekoeld is. Met karnemelk passen we de gewenste dikte aan. Het gerecht kan op een drukke dag ruimschoots van te voren klaarstaan. Ook een geweldig fijn menu voor een snik hete dag. Worst is er ook heerlijk door, maar om dat te regelen daar hadden we vandaag de tijd niet voor. Ik heb er wel een klontje roomboter doorheen geroerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten