In de herfstvakantie en met dit mooie weer, hebben we over belangstelling. niet te klagen.
Maar vandaag moest ik er wel even uitbreken om de benodigde levensmiddelen te halen. De melk was bijna op en het weer was prima om een eind te fietsen, vanmorgen. Dus ging ik met twee jerrycans van vijf liter inhoud in de fietstassen op weg naar het melktappunt om voorraad te halen. Bij het tappunt kopen we volle boerenmelk, tien liter voor één euro per liter. Thuis giet ik die over in harde plastic flessen van anderhalve liter en in Tupperware kannen van twee liter. Alles van tevoren gereinigd met heet soda water. De meeste voorraad gaat in de diepvries. Een kleine voorraad voor direct gebruik, bewaar ik in de koelkast. Die gaat op in de koffie en aan warme chocolademelk, zonder suiker. De meeste melk verwerk ik tot kefir. Om de andere dag wordt een liter melk, verwarmd tot 40*C. Daar vul ik de drie eetlepels van de kefir entstof op de bodem van een schone pot mee aan.
Myrrhis odorata of roomse kervel is een veelzijdig, gezond en fraai bladkruid. Het maakt lange diepe pen wortels in de grond, waaruit ieder voorjaar het loof weer uitspruit en tot in de late herfst geoogst kan worden. Het blad kan tot op de grond toe afgesneden worden, het loopt vanzelf weer uit. Enige verrijking van de aarde is af en toe nodig. Het kruid doet het goed in de schaduw op een vochtige plaats, maar ook op een zonnige plek gaat het prima, met toediening van voldoende vocht.
woensdag 26 oktober 2022
Vakantietijd aanlooptijd.
vrijdag 7 oktober 2022
Experimenteren om energiekosten te drukken
Wij kregen tot twee keer een e-mail over prijsverhoging van onze energieleverancier, waarvan vooral de laatste een flinke verhoging van het maandbedrag inhield. Dat werd te gortig, dus heb ik het bedrag via 'mijnenergiemaatschappij', weer fors naar beneden bij kunnen stellen. Wel is het bedrag nog steeds hoog, maar onder de €200.
We hebben zeventien goedwerkende zonnepanelen op het dak en het huis is geïsoleerd.
Koken doen wij op inductie en de elektrische oven wordt voornamelijk gebruikt om brood mee te bakken. Verwarming en heet water verkrijgen we via de cv ketel, die op aardgas werkt. De thermostaat voor het regelen van de verwarming, kan tot nu toe op nul staan. Aan de randen van de dag begint het wat fris te worden, maar we doen het er maar mee. Zonnestalen laten we ongehinderd door de ramen schijnen.
Met terracotta bloempotten en waxinelichtjes ben ik de experimenten begonnen. Met de pot onder de tafel, blijven de voeten een beetje warm. Dan moet er aan de open zijde een doek of kleed voor gehangen worden. Dat is wat brandgevoelig. Met een pannetje op de bovenkant van de pot, hadden we net warm water genoeg om tanden mee te poetsen.
Het was leuk, maar vanwege de troep en het brandgevaar is het weer opgeruimd naar de schuur. Een elektrisch waaierkacheltje met thermostaat bevalt prima en verdoet niet veel stroom. We stoken het opgespaarde oude papier voorzichtig op, met het snoeihout afval uit eigen tuin, in de houtkachel. We hebben een schoorsteenveger gevraagd, maar die zijn erg druk.
Voor op de bank hebben we een grote elektrische deken op de kop getikt bij de kringloop. Verdoet 60 Watt per uur, op de hoogste stand. Achteraf spijt het me dat ik niet even verder heb gekeken. Er zijn nieuwere geavanceerde warmtedekens te koop, die prima schijnen te voldoen, voor minder dan €100. Via de zoekmachine op internet vond ik de informatie.
Over douchen hoor ik verhalen, die op mij overkomen als martelen van jezelf. Onder de koude straal gaan staan.
Voor als dat moet, ben ik begonnen om me af te drogen met een kletsnatte handdoek die ik eerst in de regenton had gedompeld en zo goed mogelijk uitgewrongen. Het is alsof er een schok door je lichaam gaat, als die op het vel van je rug landt. Ik heb me voorgenomen om voortaan het ouderwetse zaterdagse bad weer in ere te herstellen, en daarbij me de luxe permitteren, van een kort verwarmde badkamer en een korte warme douche. En voor de rest van de week, de kletsnatte handdoek maar over de rug en de rest van het lichaam halen. De voeten krijgen ook hun bad in een emmer koud regenwater. Het is met dit soort bad- methodes even afzien, als je vel met het koude water in aanraking komt, maar daarna krijg je er ook veel voor terug. Een heerlijk warm tintelend gevoel gaat je doorstromen.