het ging niet zo goed met de pepermuntplant in een perk. Ieder jaar was het weer een worsteling om het gewas in leven te houden. Ooit had ik het uit een natuurtuin meegenomen. Ook daar ging het al niet goed. De plant wil graag een eigen plek en kan slecht tegen overwoekering. Ik heb het met de instemming van de andere medewerkers in mijn eigen tuin 'in de nursery' gezet. Nadat de plant weer zover was aangeslagen om terug geplaatst te worden heb ik dat gedaan. Maar ik heb er ook zelf een stek van gehouden en die is in mijn kruidentuin wel aangegaan, maar leed ook een kommervol bestaan, omdat het door andere muntsoorten verdrongen werd, als ik er even niet goed op lette. Het komt in het voorjaar wat later te voorschijn dan andere munt en zo wordt het ongemerkt onderdrukt. Voor je het weet is deze smakelijke soort verdwenen. Daarom heb ik een grote plastic bloempot genomen, gevuld met aarde en daar een stuk uitloper ingestopt, zodat het in vrijheid uit kon groeien. Dat is ook goed gelukt. De pot moest vanmorgen verplaatst worden naar een plek waar het wat decoratiever zou staan. Maar de plant had een uitloper gevormd over de rand van de pot heen naar de grond en hij had zichzelf op die manier afgelegd.
We genieten elke middag van gezonde verse munt thee met ook een takje pepermunt erdoor. Twee keer een mok van 250 ml. 's Avonds drinken we dat niet, omdat het vochtafvoer stimuleert. Maar elk mens is ook weer niet hetzelfde. Op dat tijdstip van de dag drinken we wel rooibos- of hibiscusthee, met cayennepeper. Blaasontsteking was nogal eens een plaag. Eén keer moest ik zelfs een kuur van de dokter ervoor innemen. Gelukkig kreeg ik het inzicht door de ENE die mensen graag en vaak in hun hart en - gedachten de juiste weg wijst. Als we er maar om willen vragen en erop gaan letten. Samen met warme kleding heb ik ZO het ongemak goed van het lijf kunnen houden.
Myrrhis odorata of roomse kervel is een veelzijdig, gezond en fraai bladkruid. Het maakt lange diepe pen wortels in de grond, waaruit ieder voorjaar het loof weer uitspruit en tot in de late herfst geoogst kan worden. Het blad kan tot op de grond toe afgesneden worden, het loopt vanzelf weer uit. Enige verrijking van de aarde is af en toe nodig. Het kruid doet het goed in de schaduw op een vochtige plaats, maar ook op een zonnige plek gaat het prima, met toediening van voldoende vocht.
maandag 31 augustus 2020
Zwarte munt (Mentha peperita)
maandag 10 augustus 2020
Karnemelk
In drukkend warme dagen zoals deze, is de vraag naar karnemelk extra groot. Uit recent onderzoek is gebleken dat het een voortreffelijke dorstlesser is en voor de gezondheid van grote waarde. Een paar dagen terug las ik er een artikel over. Toen ik in de nacht daaropvolgend, de slaap niet vatten kon vanwege de warmte en me ook nog eens niet lekker voelde, heb ik de proef op de som genomen, door een halve mok koude boeren karnemelk rustig op te drinken. Terug in bed voelde ik me een stuk beter. Voor ik in diepe slaap viel heb ik eerst nog even heerlijk positief liggen denken. Morgen hopen we weer een kruud- of melkmoes maaltijd te koken, met karnemelk en Myrrhis in de hoofrol.
woensdag 5 augustus 2020
Etherische oliën uit Myrrhis odorata
Aromatische, essentiële, etherische geuren. Allemaal
benamingen voor welbevinding die via de neus tot ons komt. Heel belangrijk.
Het geeft niet alleen een gevoel van verrukkingen, het verhoogt ongemerkt
de weerstand tegen ziektes. Het slaat virussen neer en ontneemt ze een stuk van
hun macht over je. Ook Myrrhis oftewel roomse kervel bezit een heerlijk aroma.
Ik ga dan ook niet verder met oude bladeren op de mesthoop te gooien, maar ik
zet ze eerst een poosje in huis op een vaas met water. Wrijf ze af en toe
tussen mijn handen. Het ruikt lekker. Een heel goed artikel hierover heb ik
gevonden achter de volgende link.