http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

donderdag 14 april 2016

Rode bietenloof koken en eten.


Op de markt vroeg ik vanmorgen naar rode bieten. Die waren er. Vers geoogst, met fris loof. Thuis vroeg ik me af, of je dat kon koken en eten. Op internet vond ik een heerlijk recept:  http://plazilla.com/page/4295065160/rode-bieten-loof-is-heerlijk
Dat heb ik maar eens uit geprobeerd en het smaakte werkelijk heel lekker. Een takje  myrrhis odorata heb ik er fijngesneden en rauw in verwerkt.  Ook dat smaakte verrassend.

Het loof van 6 bieten is voldoende voor twee personen.

dinsdag 12 april 2016

Levenslust komt weer boven.

De tuin komt weer helemaal tot leven.
Maartse violen zijn alweer bijna uitgebloeid.
Driekleurviolen (Viola tricolor) laten hun gezichtjes weer zien.
Myrrhis odorata steekt weer kleine pluimpjes boven de grond uit.
Helemaal achterin de tuin, delen ze het bed, ongevraagd met daslook.
Een beetje onhandig, want daslook (Allium ursinum) verdraagt geen mest en myrrhis heeft dat juist wel nodig.
Daslook is even gezond als knoflook, maar geeft na het consumeren geen hinderlijke ademgeur. Het bolgewasje is evenals Myrrhis odorata, één van de eerste vitamine bronnen in de natuur. Vooral vit. C.
Daslook groeit in bossen, als onderbegroeiing. Maar niet in bossen met een zandbodem, zoals hier op de Veluwe. Het is een schaduwplant. Wat dat betreft kan ze dus goed met myrrhis odorata huizen. Beiden  hebben ze graag wat schaduw en een beetje kalk en wat vocht in de bodem. Beiden hebben in de wilde natuur ook giftige dubbelgangers. Voor daslook is dat o.a. het lelietje van dalen en voor myrrhis, de dolle kervel  (Chaerophyllum temulum)  . Daarom is het niet aan te raden, de planten te plukken en te eten uit de wilde natuur. Allebei zijn ze wel te herkennen aan  een typische eigen geur, die de dubbelgangers dan weer niet hebben. Als men ze wat plet tussen de vingers, geeft Myrrhis een anijs- en daslook een knoflookgeur af.
Boven de 20 graden C, verliest daslook zijn smaak en verdwijnt weer. Myrrhis groeit bij die temperatuur lustig verder, en vormt grote varenachtige struiken.
Viola tricolor