Vanmorgen heb ik zo ongeveer het laatste takje Myrrhis uit de tuin geplukt, om samen met kaneel en kardemom, in de koffie te gebruiken. De meeste bovengrondse resten van het kruid, zijn geel geworden na nachtvorst. Tot in de vroege lente, trekken de planten zich nu ondergronds terug, in hun forse wortels, om dan weer uit te groeien met zijn kenmerkende, grote geurige waaiers. In die tussentijd moeten ze op de juiste manier bemest worden.
Vanaf morgen, zullen we dus onze winter voorraad aan moeten spreken. Dan krijgen we een stukje gemak terug van iets, waarvoor we ons van de zomer uitgesloofd hebben.
In deze tijd hebben we nog steeds groentes uit eigen tuin. Pastinaak wordt binnenkort geoogst, evenals de laatste groenlof. Verder hebben we nog voor de langere duur; boerenkool, aardpeer en rucola. De laatste gaat zo ongeveer door alle gerechten, zo niet rauw dan heel even "gewokt" in hete olijfolie. Vooral rauw toegevoegd aan een stamppot, geeft deze slasoort een ongewone pittigheid. Van aardpeer maken we heerlijke soep, met groentebouillon, kruiden, selderijknol, wortel en specerijen, als peper, karwijzaad en kardemom. Kruiderij en specerijen toevoegen aan de maaltijd, is bij ons altijd een feestje. Ze zijn ook erg gezond, dat wordt vaak onderschat.
Van boerenkool maken we samen met broccoli een heerlijke stamppot. We maken het af met een uitgeperste citroen of appelazijn, mosterd, olijfolie en hele olijven. Piccalilly is wel lekker, maar er is wel suiker e.a ongezonde stoffen aan toegevoegd. Tot slot een stukje roomboter, voorzichtig iets gesmolten, is voor ons de "finishing touch".
Myrrhis odorata of roomse kervel is een veelzijdig, gezond en fraai bladkruid. Het maakt lange diepe pen wortels in de grond, waaruit ieder voorjaar het loof weer uitspruit en tot in de late herfst geoogst kan worden. Het blad kan tot op de grond toe afgesneden worden, het loopt vanzelf weer uit. Enige verrijking van de aarde is af en toe nodig. Het kruid doet het goed in de schaduw op een vochtige plaats, maar ook op een zonnige plek gaat het prima, met toediening van voldoende vocht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten