http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

donderdag 18 april 2013

Myrrhis odorata, appelazijn, witlof, netel, daslook


de kleine veldkers op de witlof.
Voor het gezelligste moment van de dag, het warme avondeten vond ik voldoende kleine veldkers.  Het gewas stond in bloei en omdat ik gelezen had, dat het dan niet meer smaakte, had ik het een paar dagen gemeden. Aan de noordkant van het huis stond nog wat kers, die nog niet bloeide. Een beetje weinig. Ik heb toen toch maar aangevuld met bloeiend kruid. Ook om eens uit te proberen, wat er in de bloei, van de smaak overgebleven was. Dat viel heel erg mee. Bij bloei zit de kracht van de plant in de kop, dat betekent ook gezondheid. Andere bloeiende kruiden, inclusief Myrrhis odorata, gaan ook met bloemen en al de pot in, bij ons. Dat wordt anders nadat de kruiden in het zaad geschoten zijn, dan zijn ze vaak echt niet lekker meer.
We aten knapperig  gebakken verse aardappels. Fijn gesneden witlof. Op smaak gebracht met: een heel klein beetje appelazijn. Gekruid met eveneens fijngesneden: Myrrhis odorata, daslook (Allium ursinum L.), kleine veldkers (Cardamine hirsuta)
 en paarse dovenetel (Lámium purpúreum L.)
.
Appelazijn heeft een anti-sceptische, versterkende  werking voor mens en dier, helpt bij  afvallen.
Myrrhis odorata heeft een reinigende werking en helpt ook bij afslanken. Bevordert eetlust. Voor verdere voedingswaarde van Myrrhis odorata:
http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/roomse-kervel.html
Kleine veldkers o.a. chlorofyl, wat prefentief is tegen ontstekingen.
Paarse dovenetel heeft vele medicinale werkingen.
Daslook, wordt beter verdragen dan knoflook en ruikt achteraf niet uit de mond.

maandag 15 april 2013

Kleine Veldkers (Cardamine hirsuta) op het menu.

In eerste instantie, dacht ik aan kleine veldkers, om aan de maaltijd een pittige smaak toe te voegen.
Dit gewas is nu al weer een poosje, één van de smulplanten in onze tuin. Eigenlijk behoort ze tot de lang vergeten groenten, maar ook tot verafschuwd onkruid. In een ver verleden noemde de Germaanse bevolking de plant: "Kresse" dat betekende "lekker". Hiervan is ons woord "kers" afgeleid en verbasterd tot lekker, voor smaak. De plant heeft een pittige smaak, te vergelijken met, in de winkel gekochte tuinkers, iets radijsachtigs. De meeste exemplaren stonden echter in bloei en dan is de smaak er een beetje af. Ik vond lekkere stevige bieslook. Fijn gesneden vulde die de smaak van de witlof en de kruudmoes, verrukkelijk aan. Nog een beetje van de overjarige Myrrrhis odorata poeder eroverheen gestrooid en we hebben heerlijk, gezond gegeten. O ja, een gebakken eitje ging nog onder de nasi.

zaterdag 13 april 2013

Myrrhis - en Viola Odorata

Myrrhis odorata

Vandaag zijn de polletjes Myrrhis odorata aardig uit de kluiten gekomen. Meteen de gelegenheid maar te baat genomen, om het kruid een klein plaatsje op een belegd broodje te gunnen. Een dikke snee zelfgebakken volkorenbrood, besmeerd met Paturain of een dergelijke verse kruidenkaas. Daaroverheen een paar blaadjes daslook, uit eigen tuin. Gegarneerd met een paar schijfjes hardgekookt ei. Klein beetje van mosterd/honing dressing en tomatenketchup of gezeefde tomaat. Afgekroond met een toefje Myrrhis odorata.
Op het ogenblik bloeit er nog een Odorata in onze tuin; de Viola odorata. Bekend onder de naam: Maarts viooltje. Het plantje geurt met een frisse prettige geur. Bijen zijn dol op deze vroege bloeier.











(Viola odorata)

vrijdag 12 april 2013

Myrrhis odorata gaat weer groeien voor seizoen 2013.


Regelmatig loop ik de laatste weken even naar de plek waar ik de de Myrrhis odorata boven de grond verwacht. Gisteren zag ik in de Bijentuin, ( een educatieve tuin, toegankelijk voor het publiek) beschut door de dikke stam van een bruine beuk, al een paar prachtige jonge exemplaren staan.  om zo in te bijten.  In mijn eigen tuin had  ik ze nog niet gezien. Hoewel de temperatuur binnen de bebouwde kom  en in een besloten tuin op het zuiden, meestal iets hoger is, zou je ze daar eerder verwachten. Misschien is de reden; de kurkdroge grond in onze eigen tuin, terwijl de planten onder de beuk, door de afwatering van de gladde stam, voldoende vocht hebben gekregen.
Maar nu, na een paar drup regen, komen op ons eigen lapje grond, de eerste pluimen boven.
Daslook hebben we ook in eigen tuin. Lekker door salade en in kruidenboter. Aardpeer doen we in de sapcentrifuge, met een paar druppels citroen. Ziet er wat bruin uit, maar smaakt wel lekker en het is ook gezond.