http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

dinsdag 31 maart 2020

Boekweitteelt


Vanmorgen kwam ik erachter, dat ik toch een fout had gemaakt, in de beschrijving van optelen van de boekweitzaden, in het vorige blog.
 Ik heb dat weer ongedaan gemaakt. Het ging over het afdekken van het ontkiemde zaad met nat keukenpapier.
Maar de worteltjes hadden zich voor een deel omgekeerd en afgezet in het natte papier en niet in de aarde. Dat was nu net niet de bedoeling.
Wel kan het natte papier met het gewortelde zaad op de grond van een andere pot, of gewoon in de tuin geplant worden.
Het zal door het papier heen groeien en zich wortelen op de gewenste plek.
Bij het in onbruik geraakte opkweken van tarwegras, dekten we wel altijd af met nat papier.
Verder ziet het zaaisel er veelbelovend uit. Het is nu echter nog te koud om in de volle grond te planten.
Half mei is ongeveer de tijd van boekweit zaaien. Om de veelheid aan nectar is boekweit een uitstekende plant voor bijen.
Wat dat betreft zou het wenselijk zijn dat er meer van dit sierlijke graan gezaaid wordt, ook in particuliere tuinen.

donderdag 26 maart 2020

Experiment met .....

Vandaag staat de eerste daslook in de bloei.
We hebben al veel van die blaadjes geoogst en als rauwkost gegeten.
Daslook is even gezond als knoflook en je adem gaat er niet van ruiken.
Hier het blog van april 2015.



Een experiment hen ik begonnen door wat kiemende aardappelogen diep uit te snijden en  verder te laten uitlopen om ze te zijner tijd te poten.
We gaan geen dure poters kopen. Vorig jaar is het helemaal niets geworden. Met het omspitten van het stukje grond, kwamen ze weer boven, als kleine uitgelopen knolletjes met lange spruitsels eraan. We gaan deze met de stukjes afgesneden, ontkiemde aardappels, herpoten en poten, om weer te proberen, of ze aangaan.

Het tweede experiment heb ik gedaan met hele boekweit zaden. Gekocht bij een gezondheidswinkel. Een aantal van die korrels heb ik geprobeerd te laten ontkiemen in een klein beetje water, op de bodem van een schaaltje en op kamertemperatuur. Ik wist niet of het lukken zou maar na een paar dagen zag ik aan de korrels hele kleine kiemen ontspruiten. Daarna heb ik nog een paar dagen afgewacht, bij elkaar duurde het bijna een week, voor ik de spruiten lang genoeg achtte om te poten. Gisteravond heb ik wat potgrond in een pot gedaan, met wat scherp zand, omdat ik weet dat het spul van schrale grond en van warmte houdt.
Liefst met een scheutje as. Vroeger werd het gezaaid op asresten.
De grond in de pot is vannacht opgewarmd op de vloer van de badkamer. Het ontkiemde zaad heb ik vanmorgen op die grond gelegd en wat aangedrukt, zodat de kiemen goed vat kunnen krijgen op de aarde. Daarna een plastic zak tegen het verdampen van het water. Even opletten, het mag niet uitdrogen. Het gewas, als het allemaal goed gaat en rijp wordt in de tuin is voor de sier en voor bijen en vlinders, als het bloeit.