http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

woensdag 30 december 2015

Vandaag heeft mijn persoonlijke bakker, een proefbaksel gemaakt voor het jaarlijkse oliebollenfestijn en morgen doet hij dit nog een keer over voor het echie. Als er nog smaak- of ingrediƫnten wensen zijn, past hij het recept aan.
Elk jaar verrast hij ons ook met hartige bollen. Deze keer heb ik beleefd gevraagd of hij eens wilde nadenken over bollen met een zalmvulling. Dat was een goed idee, dacht hij.
“Maar wel zelf zorgen dat je de ingrediĆ«nten in huis hebt ‘. Eerst heb ik gerookte zalm gekocht bij de Aldi, a 200gram in een verpakking voor €3,00. Dat leek me rijkelijk genoeg voor de 500gram bloem, die voor de hartige bollen bestemd waren. Doperwten heb ik standaard in de diepvries. Daarvan is er een kopvol door het deeg gedraaid. Wat gekookte worteltjes en een klein uitje doen er ook altijd door, maar is niet noodzakelijk. Tuinkruiden, vooral peterselie zijn lekker, maar ook andere. Ananas munt, selderij en myrhhis odorata kon ik nog vers uit de tuin oogsten. Dit heb ik aangevuld met kruiden, die ik gedroogd en verpulverd had, na de oogst van afgelopen zomer. Ik heb het prutje maar fijn gemaakt en door elkaar gemengd met een 4 eetlepels zure room erdoor.
Nu we ze gebakken en geproefd hebben, valt de smaak tegen. Morgen doen we de hartige toch maar weer met pittig gekruide kippenworst.
Het eind resultaat is dat we 72 stuks traditionele - en hartige bollen hebben gehaald uit 1,5 kg bloem.


dinsdag 11 augustus 2015

Geur en een lekker drankje

In de vakantietijd was er weinig aan het tuinwerk gedaan.
Het hele oppervlak was dichtgegroeid, bijna 450 m².
Wat Myrrhis betreft een geurige klus om daarvan het gele blad weg te halen. Dat geld ook voor de andere kruiden. Voor we op vakantie gingen, heb ik wat takjes Myrrhis op een schaal gelegd. Bij terugkomst geurden  kamer en  keuken naar het aroma van het verdroogde kruid.

Gisteren heb ik wat van het myrrhisblad gewassen en gesneden. Een waterkan gevuld met gewoon koud kraanwater en het blad daar een poosje laten intrekken. Het werd een lekker drankje. Normaal doe ik dat met plakjes komkommer. Geweldig, dorstlessend en je hoeft je niet te schamen, om een glas van dit water aan te bieden aan een gast.

zaterdag 13 juni 2015

Myrrhis in de kasteeltuin

Putter koppel een leemgat in het bos
Deze week hebben we een lange fietstocht gemaakt. Dwars door de bossen, via de Elspetergrindweg, langs de Putterkoppel, naar Vaassen. Eerst hebben we daar genoten van een wandeling door het prachtige park van kasteel de Cannenburch, langs grote vijvers en watergangen. Het mechanisme van de molen aan de spreng wordt nog steeds, sinds jaar en dag aangedreven door waterkracht. Het roept nostalgische gevoelens op, om zo'n scheprad in werking te zien. Op het laatst bekeken we de moestuin.  Het bleek een echte verrassing te zijn. Zoals het hoort in een kasteeltuin; een muur op het zuiden, waar tegenaan geleide perenbomen geplant zijn. Een prachtig assortiment aan groenten, kruiden en bloemen. Alles wat mijn belangstelling had, stond er wel. Zelfs Mariadistel en rode melde, teveel om op te noemen. Maar naar Myrrhis odorata hebben we een tijdje moeten zoeken. Eindelijk zagen we het wat verborgen staan, in een hoekje, tussen andere planten en zonder naambordje.
Myrrhis een beetje verstopt
De scherpe middagzon scheen er volop overheen en daar houdt de plant niet van. Ze maakte dan ook een verlepte indruk. Het kruid gedijt op een plekje in de vroege morgenzon, maar verder op de dag staat ze liever in de schaduw, of in het lommer. Met van tijd tot tijd een beetje mest. Zie hier voor meer foto's op de website van Vaassen.
de Cannenburch

maandag 1 juni 2015

Kruiden geoogst,gedroogd, verkocht en even aan de haal.

Parkvijver kuuroord Bad Bentheim
Het Myrrhiskruid stond er in de week voor Pinksteren zo gezond en volgroeid bij, dat ik het maar in bossen gebonden, aan de kant van de weg heb gezet, voor de verkoop. Mensen zijn er dol op. Meteen kreeg ik aanvragen voor jonge plantjes. Daar heb ik ook maar wat van uitgegraven en verkocht. Voor foto's nemen was geen tijd. Aansluitend aan de Pinksterdagen zouden we ons wat gaan verpozen op een boeren camping. Van de kruiden die ik vorige week gedroogd en fijn gewreven had, hebben we nu het genot, dat we er lekkere gezonde kruidenthee van drinken in ons caravannetje.
Het weer is deze dagen nogal onstuimig en dat geeft mooie momenten om heerlijk binnen te genieten, van een kruidendrankje en te kijken naar de razernij der elementen.
Onze keus is gevallen op camping "de Dinkelweide", dicht bij het natuurgebied "Het Lutterzand". Het is prima bevallen. We hebben lange wandelingen afgewisseld met een trip naar steden als Bad Bentheim en Ootmarsum. Jammer dat een paar dagen zo weer om zijn, maar we hebben echt genoten.

Dinkel

maandag 13 april 2015

Myrrhis, daslook, helleborus, rododendron.

Er is een permacultuurtje ontstaan, daar achter in de tuin. Myrrhis heeft flink aan landjepik van de daslook (Allium ursinum) gedaan en de daslook gaat ook behoorlijk zijn grenzen te buiten. Samen groeien ze nu tot onder de rododendronstruik. Daslook is een schaduwplant en heeft graag arme grond. Myrrhis daarentegen vindt een lommerrijke plaats ook fijn, iets meer zon mag en ze moet een beetje  bemest worden. De helleborus niger is ook flink vermeerderd. De zaden in de witte bloemen zullen rijpen naar gitzwart en zich dan ook weer uitzaaien.

vrijdag 27 maart 2015

Myrrhis uitlopen en bemesting


Myrrhispollen zijn geleidelijk aan het uitgelopen. Deze keer heb ik ze bekalkt in november en nu bemest met paardenmest. De tijd tussen kalk strooien en bemesten moet minstens 6 weken zijn.
We zijn benieuwd hoe de planten op deze paardenmest reageren.
Zaailingen zijn ook massaal opgekomen. Het wordt onderhand tijd om er eens wat van weg te geven. Herplanten kan als het kruid nog piep jong is.
Een andere eetbaar plantje, op de foto te zien, is de kleine veldkers (Cardamine hirsuta). Heel gezond en lekker, op de boterham en door salades. In de oude Myrrhispol komt ook nog een scheut van een Valeriaanplant ( Valeriana officinalis) omhoog. ( op de foto, het donkere takje) Dit is een medicinale rustgevende plant, die als zodanig ook erkenning heeft. En vlinders en bijen zijn er gek op.

vrijdag 20 maart 2015

Myrrhis odorata het eerste takje

is al weer boven de grond. Aan de voet van een beuk. De watertoevoer langs de gladde stam is daardoor optimaal voor de plant.  De dikke boom beschermt het kruid tegen de westenwind en de bebouwing aan de andere kant, breekt de koude noorden- en oostenwind. De boomtakken geven koelte en beschutting tegen de uitdrogende zonnestralen.

vrijdag 13 maart 2015

Bloemkool roosjes met avocadosaus

Heel gemakkelijk en gezond. Rauwe roosjes in een dipsausje van avocado.
Kan prima als hartige hap, maar het bevalt ons ook goed, als groente bij de warme maaltijd.
Voor de variatie koken we de helft van de bloemkool en maken er puree van. Een erg lekkere combinatie. We houden het een beetje simpel, zonder papjes, alleen met iets zout en kruiden. In ons geval; nootmuskaat en kardemom. Himalaya zout is wel iets duurder, maar veel gezonder. Het dipsausje is ook heel eenvoudig te maken. Avocado, iets zout, een kleine halve citroen uitknijpen en alles goed fijn mixen. Er kan ook (een) gekookt ei mee gemixt worden, maar - mocht er wat overblijven - dan is de saus minder lang houdbaar, in de koelkast. Avocado verkleurt snel, dus goed afsluiten, kan dat een beetje voorkomen. Als de zure smaak van de citroen toch wat gaat overheersen, meng ik er, tussen duim en wijsvinger, wat gedroogde Myrrhis odorata bij.

woensdag 4 februari 2015

Myrrhis odorata groei 2015

Op sommige beschutte plaatsen in de tuin, staan
stengels, die de winter overleeft hebben. Het zal nog wel even duren, voordat de eerste nieuwe takjes weer te voorschijn komen. De plant staat bekend om zijn vroege verschijning, maar de ervaring leert dat het kruid zich ook weer niet laat opjagen, door de warmer wordende natuur. Ten opzichte van andere planten blijft het de laatste jaren wat achter.
Het kruid bevat veel vitamine C en het werd vroeger dan ook gezien als een erg gezonde plant. Een welkome verschijning in het voorjaar, die medicinaal werd ingezet tegen scheurbuik.
In eerdere blogs had ik al eens geschreven, waar zaad en plant te koop zijn. http://myrrhisodorata.blogspot.nl/2012/09/myrrhis-odorata-waar-te-koop.html
Klik hier voor nog een mogelijkheid om zaad aan te schaffen,
Ook  in de kruidentuin "De Groene Kruidhof", van de stad Elburg zijn wel eens zaden en stekken te koop.


bladrestant van vorig jaar