http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

woensdag 22 oktober 2014

Zevenblad

Het regent hier telkens. De hond moet uitgelaten worden. We gaan op stap. We zijn nog geen driehonderd meter van de deur verwijderd, of donkere wolken laten hun watervallen weer op onze hoofden neerstromen. Die hond doet  wijselijk, maar vlug waarvoor we gekomen zijn.  Ik raap de  rommel op met een zak over mijn vingers. Ik trek het ding, met de troep naar binnen en ik gooi het in de dichtsbijzijnde vuilnisbak. De hond blijft zitten en weigert
een stap verder te lopen. Ik geef het dier groot gelijk en we lopen naar huis terug. Uit verveling bedenk ik dat ik toch maar in de regen een handvol kruiden ga oogsten, voor een lekkere pot thee. Veel Myrrhis, wat pepermuntkruid, citroenmelisse en ja, er zat per ongeluk ook nog zevenblad tussen. Dit (on)kruid is heel gezond.  Het zit vol vitamines en mineralen.  Als de plant toch al in de tuin voorkomt, waarom doen we er dan niet ons voordeel mee? Het kruid  kan prima in salades, e.d. De plant in de tuin plaatsen, als die er nog niet groeit, is vanwege de woekerende groei, niet verstandig.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100686-de-geneeskracht-van-zevenblad.html#bodembedekkende-groente

zaterdag 11 oktober 2014

Picknick met myrrhis odorata

Vandaag rond het middag uur hebben we een natuurwandeltocht gelopen. Het weer was wat bewolkt, maar verder erg fijn om te wandelen. We reden de eerste 10 km. met de auto, achteraf maar goed ook.  Gewoonlijk nemen we de fiets om een dergelijke afstand te overbruggen. We begonnen met een picknick van o.a. een zwaar beladen boterham, met gevulde eieren, op een groen bedje van andijviesla, Myrrhis odorata, zwarte munt en groenlof. We nemen nooit vleeswaren op onze boterhammen. Op deze maaltijd liepen we de tien kilometer lange route. De start maakten we in Elspeet, op de parkeerplaats in de buurt van Mennorode, aan de Apeldoornseweg. Hier is ook het einde van de rijweg voor auto's. Fietsers en wandelaars kunnen hier hun hart ophalen aan prachtige, beboste routes, richting de echoput, Uddel, Vaassen, paleis het Loo en Gortel. Men moet in de meeste gevallen wel een berg over, met de romantische naam, "de Hoge Duvel". Voor fietsers een hele krachtsinspanning.
groene rups op composterend eikenblad
Wij liepen deze keer het natuurpad "de Kril". Een schitterend pad, door al die gevarieerde en dansende bomen. Veel eikenbomen, zowel winter als zomereik. Ooit was het hakhout. Maar nu fors uitgegroeid uit de stobben. Het worden dan gedrongen bomen en ook vaak bundelgroei. Paddenstoelen zijn in deze tijd van het jaar, de plaatjes van het bos.
De Kril is een voormalige vuilstortplaats. die afgedekt is met een laag grond, waar nu de begroeiing weer zijn gang gaat. Bij een mooie kinderspeelplaats, tussen Elspeet en Uddel, is ook een startpunt van de route te vinden. Toen we na de wandeling, de autodeur achter ons dichttrokken, stroomde  de regen met bakken neer.
heksenboleet

dinsdag 7 oktober 2014

Broodje met groenlof

Vandaag was het wat afzien, om kruiden uit de tuin te oogsten. Na een stevige regen/hagelbui, waren de gewassen, flink met modder bespat en de grond blubberig. Wel goed voor de plantengroei.
Groenlof was al een paar weken geleden geoogst. We hadden 2 stronken laten staan, om er zo mogelijk, dit seizoen, nog eens van te kunnen oogsten. En dat is gelukt. Ze liepen allebei weer uit. Vanmiddag hebben we een paar bladeren geoogst voor ons broodje gezond. We bakken zelf brood, op ouderwetse manier. Daarvan belegden we een boterham, met een plakje zalm, een gekookt ei, rauwkost samengesteld uit: myrrhis odorata, groenlof, rode peterselie, citroenmelisse en knoflookbieslook. Alles uit eigen tuin.