http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

vrijdag 15 augustus 2014

Groei Myrrhis en andere kruiden neemt af

Vandaag schafte de pot weer eens een gezonde pan melkmoes of kruudmoes.

De kruiden voor de ingrediƫnten groeien niet meer zo hard.
Myrrhis, basilicum, kruizemunt en zwarte munt, waren er nog wel voldoende.
Van witte munt kon ik maar enkele goede takjes vinden.
Na het wassen en het verwijderen van de grootste stengels, heb ik alle kruiden met ruim water in de blender fijn gemalen.
Ontsappen is ook erg lekker, maar heel bewerkelijk en we hadden juist een drukke, haastige dag, vandaag.

Deze keer had ik grote, blanke rozijnen gekocht, bij een kaas en noten speciaalzaak. Ook in de supermarkt zijn die te koop.


maandag 4 augustus 2014

Pruim een erg gezonde vrucht

In onze achtertuin hebben we een aantal jaren geleden al eens een, naar nu blijkt, “Ontario”pruimenboom aangeplant.
Waarom, weten we zelf niet meer. We hadden er geen vertrouwen in dat de boom ooit vrucht zou dragen op de schrale zandgrond.
Eronder groeide voornamelijk Myrrhis odorata. Daarnaast daslook, aardpeer en de sierplant Helleborus Niger of kerstroos.
Doordat Myrrhis, de kerstroos en de aardpeer in mindere mate, om goede bemesting vragen,
heb ik dit voorjaar, ook maar een gleufje op een afstandje rond de stam gegraven en daar flink wat mest ingegooid.
lekker zoete grote pruimen
In combinatie met rijkelijk gevallen hemelwater en afwezigheid van nachtvorst in de bloeitijd, heeft de boom dit seizoen, zo rijk vruchten gedragen, dat sommige takken afbraken onder de last.
Honingbijen kwamen massaal op de rijpe vruchten af. We moesten oogsten in de vroege mogen, om steken te voorkomen.
Speciaal voor deze diertjes hebben we bij de oogst, wat aan de boom laten hangen. Het voordeel van de soort “Ontario” is dat ze rijp zijn, voordat de wespen vliegen.

Honigbijen hebben de laatste vruchten zo afgekloven, dat er nu niets meer van terug is te vinden. De naam honingbessen, zoals de Russen ze soms noemen, is dan ook volkomen terecht.

De bloesem biedt nectar en stuifmeel en worden bezocht door bijen, die hier, afhankelijk van de soort, 20 – 40 kg honig per hectare puren.
Voor mensen is de rijpe vrucht erg gezond. Pruim is rijk aan mineralen, vitaminen, eiwitten, koolhydraten, voedingsvezels, organische vrije zuren, kalium, calcium, fosfor, magnesium, chroom, zink, jodium, mangaan, koper, fluor, vit. A, B1, B2, B6, PP C en E. De stoffen, vitamine E en vitamine P kunnen bijdragen tot het verminderen van de bloeddruk en het versterken van de bloedvatwanden.
Geneeskrachtige eigenschappen van de pruim:
Zowel verse als gedroogde pruimen, sap, pulp en compote, hebben een licht laxerende werking. Pruim helpt het lichaam ontdoen van slechte cholesterol.
De kaliumverbindingen zorgen voor uitscheiding van overtollig water en zout. Zo heeft de pruim uitermate geschikte eigenschappen bij reuma e.a. stofwisselingsziekten.
Pruim - Prunus - honing bessen - boom van de familie Rosaceae.
De Prunus domestica, is de officiƫle naam.
Men gaat er vanuit dat deze vrucht waarschijnlijk ontstaan door veredeling van de sleedoorn met een kersensoort, ergens in de Kaukasus.