http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

donderdag 30 januari 2020

Daslook of wilde knoflook Allium ursinum

Daslook komt boven
met link naar NdSaksisch  
Achterin de tuin heb ik een perk met daslook of boslook. Het is als bijna eerste voorjaarsplant te oogsten.  Dit knolgewas is even gezond als gewone knoflook, maar het mist de sterke en vaak als hinderlijk ervaren geur bij uitademen. Hoewel de reuk van knoflook goed te bestrijden is met het gelijktijdig, of direct erna eten van Myrrhis odorata of peterselie. Ik weet niet of er nog andere keukenkruiden zijn met een nivellerende werking op de uitademingsgeur van knoflook. Dat is iets wat ervaring en ondervinding moet leren.
Jaren geleden kreeg ik van de heemtuin beheerder in Kampen een aantal overbodige knolletjes uit de tuin aldaar. De heemtuin op de IJsselklei heeft vruchtbare grond en het gewas zou gemakkelijk groeien zonder er mest aan toe te voegen, maar hier is schraalhans de grondmeester, daarom bekalk ik het daslookbed wel in de loop van de maand november toch maar iets. Evenzo krijgen ze een lik mest mee, bij de bemesting van de overige planten. De plantjes hebben zich uitstekend uitgebreid, zien er vol en gezond uit en de smaak is excellent.
In een schaduwrijke hoek doet de daslook het goed.

Verwarring aan het eind van de groeitijd kan optreden met het giftige, maar later verschijnend lelietje van dalen.
Helleborus
Iets anders is het met de Helleborus. Deze giftige schaduw plant staat iets terzijde van de daslook al mooi te bloeien, maar vraagt juist om een sterke bemesting. Beide staan ze onder en iets opzij van een
 rododendronstruik.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten