http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

donderdag 6 december 2018

Aardperen (Topinamboer)

Op het ogenblik hebben we een overvloed aan aardperen in onze tuin.
Ondanks, of misschien wel dankzij de droogte van de afgelopen zomer heeft dit gewas uitbundig getierd.
Van onder een stoeptegel kwamen mooie witte knollen te voorschijn, gegroeid in eveneens wit zand. Al voor de tweede keer heb ik de tegel opgelicht en er een maal mooie, schone aardperen onder vandaan geoogst. En nog zijn er veel blijven zitten.
Meteen heb ik ze maar in de pot gestopt en gekookt in een plasje melk met een klein beetje zout, een prei erbij en twee takjes Myrrhis Odorata, die nu ook op de laatste takjes groeien, voor ze voor hun winterstop onder de grond verdwijnen. Zonder dit sterke kruid, willen de aardperen nog wel eens gaan rommelen in de ingewanden, dat euvel wordt nog eens versterkt door de toegevoegde prei. Vanmiddag heb ik het recept uiterst eenvoudig gehouden.
Aardperen kunnen ook rauw gegeten worden, of aan sap gemaakt, gedronken worden. Dit sap is heerlijk zoet, maar de kleur is wat minder appetijtelijk dan we doorgaans gewend zijn. Houdt bij het consumeren wel rekening met het feit, dat ze de ingewanden wel een beetje aan de praat kunnen brengen. Myrrhis is daartegen een goede remedie, maar misschien kan peterselie of munt ook wel werken.
Hier een link naar goede recepten en een omschrijving van waarom deze oude vergeten groente zo gezond is.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten