http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

vrijdag 26 augustus 2016

melkmoes, kruudmoes met gortepap kant en klaar

Mij is gevraagd voor een grote groep melkmoes - zoals het gerecht hier genoemd wordt, ergens anders heet het kruudmoes – te koken. Er werden een paar eisen bij gesteld.
Kinderen moeten het lekker vinden, dus geen stevige korrels van parelgort. Zelfs vluggort zou nog te gortig worden. Dan is er geen andere keus dan kant en klare gortepap te kopen. Er moest in plakjes gesneden harde worst door, maar ook weer niet al te hard. In totaal zou het 10 liter moeten worden.

Zo begon ik de voorbereidingen, met de oogst uit eigen tuin, van het voornaamste kruid, de Roomse Kervel (Myrrhis odorata).
Enkele muntsoorten, citroenmelissen en bieslook stonden er ook nog.
Alles bij elkaar een grote bos van tegen de 300 gram. Kruiden wegen niet veel.
Na het eerste bad heb ik de dikke en minder dikke stengels eruit gehaald. Nog een keer gewassen en uit laten lekken. Ondertussen heb ik de gortepap, blanke rozijnen en de niet al te harde worst gekocht.
Weer terug heb ik de pap in de koelkast gezet.
De worst, 6 stuks, in de pan gedaan en met een laagje water en op het vuur gezet.
De rozijnen, 1000 gram, gewassen en in de week.
De kruiden fijn snijden is altijd de grootste en meest inspannende klus, maar in drie plukken over het hakblok verdeelt, lieten ze zich toch vrij snel in de pan hakken.
Inmiddels hadden de worsten ruim een kwartier gekookt en waren gaar. Ze gingen op een schaal om af te koelen. De kruiden en rozijnen deed ik in het nog kokende worstwater, met sap van een uitgeperste citroen.
De warme worsten moesten in plakjes gesneden worden en door het mengsel van kruiden en rozijnen geroerd. Dit mengsel heb ik heel even tot bijna kookpunt verhit, de kookplaat uitgeschakeld en vier uur laten staan met deksel een beetje schuin op de pan. Zo mengen de smaken zich en dat wordt echt lekker. Trouwen, noem ik dat. Toen het geheel afgekoeld was, heb ik alle gortepap in een hele grote pan gedaan, de ingrediënten erbij. Even een klein proefje gedaan. De smaak was heerlijk.
Wie het warm wil eten, moet het voorzichtig opwarmen, met veel roeren. Kan ook koud of lauw gegeten worden.

Ingrediënten voor 1lt:
Kervel, vrij veel. 6 – 8 flinke takken.
Munt/ citroenmellisse, enkele blaadjes. Naar eigen smaak.
Bieslook, slauitje kan ook. Naar eigen smaak. Kan ook weggelaten worden.
Worst, spek, naar eigen smaak. Kan ook weggelaten worden. Iets roomboter of zure room is dan wel lekker en ook iets van het bekende zout in de pap toevoegen.
Gotepap 1lt.
Rozijnen 150 gr.

Citroensap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten