http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

zaterdag 21 december 2013

Gluhwein

Het is me gelukt om een goede glühwein te maken, van een liter rode, (half zoete) wijn, die in diverse supermarkten aangeboden wordt als huiswijn. Ik nam dus:
1 liter half zoete huiswijn
1 sinaasappel
½ citroen
geschilde zacht zure appel
4 kaneelstokken
kruidnagels
kaneel
kardemom (hoeft niet)
1 theelepel myrrhis odorata, (hoeft niet).
gember, naar smaak (hoeft niet)
eventueel basterdsuiker, honing. stevia, of andere zoetstof.

De liter wijn heb ik verdeeld in een pot met schroefdeksel en de originele fles.
sinaasappel en citroen goed schoon gewassen en af geschrapt, om eventuele pesticide resten te verwijderen.
Sinaasappel en citroen, met schil in plakjes snijden.
Op elk stukje sinaasappel 2 of meer kruidnagels aanbrengen.
De ingrediënten, ook kaneel en kardemom, naar evenredigheid over beide verpakkingen verdelen.
De flessen plat leggen en een dag  laten rusten.
Voor het gebruik: de appel in  stukken snijden, erbij doen en samen verhitten, niet koken.
Er kan wat zoetstof aan toegevoegd worden. Honing verdraagt geen warmte boven 45 º
De smaak kan wat bitter zijn. De één zal dat hinderlijk vinden en de ander juist lekker.
Myrrhis odorate nivelleert de bittere smaak. Dit kruid heb ik in poedervorm of in diepvries geconserveerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten