http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

vrijdag 19 juli 2013

Droogte probleem

Water is een probleem aan het worden, in deze droge periode. We doen er zuinig mee  aan. Behalve dat we er genoeg van drinken, hergebruiken we het altijd waar het kan. Myrrhis odorata is een gemakkelijke plant om te wassen. De ronde stengels geven  zand en vuil al heel gauw  af. Dat is met sommige andere kruiden/groentes lastiger. Munt heeft vaak groeven en die moet je nakijken op vuil, vooral bij de blad aanzetting aan de steel.
Zuinig met spoelwater omgaan, daar nemen we even de tijd voor. We weken de kruiden eerst een poosje in voldoende kraanwater. Daarna spoelen we ze door en doen ze in een andere bak. We laten het vuile water bezinken voor een minuut of tien. Dan gieten we voorzichtig het water door een zeef, op de kruiden in de andere bak. Als het bezinksel onderin begint mee te vloeien, stoppen we. Dit restant water gieten we in de regenton, zodat het zich mengt met het natuurwater en de juiste temperatuur aanneemt. Na zonsondergang, gieten we het over planten die het nodig hebben, om verder te kunnen groeien, o.a. Myrrhis o.
Het spoelproces herhalen we  voor zo vaak nodig. Telkens vullen we het tekort weer aan met schoon water.  De laatste keer spoelen we met helemaal schoon water.
We hergebruiken  ook af-/was water voor o.a. wc spoeling en dweilen. Het is belangrijk, dat ook rioolleidingen doorgespoeld worden. Waar nodig voegen we  aan drooggevallen afvoerputten  schoon water (½ltr.) toe, om riool stank te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten