http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

dinsdag 11 juni 2013

Met Myrrhis odorata mee op "Noorwegen" vakantie

Het wordt weer tijd om na te denken over "op vakantie gaan en hoe en wat".
Hoe: wordt het vliegtuig, trein of auto?
Wat nemen we mee en waar voeden we ons mee?
Gedroogde keukenkruiden nemen weinig ruimte in en je kunt ze in een handomdraai toevoegen aan de vaak beperkte maaltijden. Een kop gezonde thee is er vlug van te zetten. Familieleden, die fans zijn van vakantie in Noorwegen, nemen een paar grote bakken "Kruudmoes" mee, op hun twee daagse heenreis, per auto. Ze eten er onderweg van, wanneer het hun uitkomt. Voor de terugweg is er een alternatief Noors gerecht:
Rømmegrøt. Beide gerechten wil ik nog eens combineren. Een begin heb ik daar al mee gemaakt, door zure room aan de Kruudmoes toe te voegen.
 Gedroogde Myrrhis odorata en andere tuinkruiden zijn de gedeeltelijke vervangers voor de peperdure verse groentes die in Noorwegen en ook in veel andere landen, te krijgen zijn.
Het land biedt een bijzondere schoonheid, vooral de  landstreek aan de rand van de Hardanger Vida, die hieronder beschreven wordt. Met linken naar een fotosites e.a. informatie.
-----------
HaldaL
Puur natuur in Noorwegen . Midden tussen de eeuwig ruisende bossen in een landelijke omgeving met ongerepte natuur met plantensoorten die in Nederland al uitgestorven zijn, ver van de grote steden, ligt een kleine boerencamping. Dokken camping aan de Fv (fylkesveien) 120. Het is daar “ back to basic”. Wel met stromend water,  een ecologisch toilet en elektra in de 2 blokhutten (hytta) die verhuurd worden. In de grootste kunnen 4 (evt. 5) personen en kost zo’n 35 euro per nacht (NOK 290).  De andere hytta is geschikt voor 2 personen en kost ongeveer 25 euro (NOK 240) per nacht. Er wordt korting gegeven bij langer verblijf. Mogelijkheid tot kamperen (NOK 70,-- per tent per nacht) en je kunt er staan met caravan/ camper.
Iets van de omgeving is te zien op de volgende sites: http://www.touristphoto.no/buskerud4a.htm
en  http://www.geiloibilder.com
Waar is de camping te vinden? Het is een zijweg van de 40. Vanaf Kongsberg naar Geilo rijden. 15 km voor Geilo gaat de weg rechtsaf richting Tunhovd. Ongeveer 10 km vanaf de afslag is de camping rechts te vinden. Van Oslo naar Gol/ Geilo. Rijksweg 7. Bij Nesbyen (20 km voor Gol) links afslaan. Ook daar Tunhovd volgen. Weg blijven volgen. 17 km voorbij Tunhovd ligt de camping links. Via Google maps is de buurt van de lokatie te vinden op Grefsgarddokken, Nore og Uvdal, Noorwegen.
Inlichtingen per e-mail HIER
Ik bezoek de camping al meer dan 30 jaar, ken de vele bezienswaardigheden en wandelmogelijkheden en kom er volledig tot rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten