http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

maandag 15 april 2013

Kleine Veldkers (Cardamine hirsuta) op het menu.

Vanmiddag moest ik iets hebben voor de warme hap. Er stond nog het één en ander aan kliekjes in de koelkast. De overschotten waren nasi, gekookte aardappels en kruudmoes. Net van pas om de maag voor deze keer mee te vullen. Een stronk witlof heb ik er maar bij fijn gesneden, met een paar blokjes kaas erdoor. De gekookte stronk broccoli was achteraf overbodig, maar is er wel bij doorgegaan. Voor iets pittigs door de witlofsalade ben ik de tuin in gedoken. In eerste instantie, dacht ik aan kleine veldkers.
Dit gewas is nu al weer een poosje, één van de smulplanten in onze tuin. Eigenlijk behoort ze tot de lang vergeten groenten, maar ook tot verafschuwd onkruid. In een ver verleden noemde de Germaanse bevolking de plant: "Kresse" dat betekende "lekker". Hiervan is ons woord "kers" afgeleid en verbasterd tot lekker, voor smaak. De plant heeft een pittige smaak, te vergelijken met, in de winkel gekochte tuinkers, iets radijsachtigs. De meeste exemplaren stonden echter in bloei en dan is de smaak er een beetje af. Ik vond lekkere stevige bieslook. Fijn gesneden vulde die de smaak van de witlof en de kruudmoes, verrukkelijk aan. Nog een beetje van de overjarige Myrrrhis odorata poeder eroverheen gestrooid en we hebben heerlijk, gezond gegeten. O ja, een gebakken eitje ging nog onder de nasi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten