http://myrrhisodorata.blogspot.nl/p/munt.html

zaterdag 2 juni 2012

Myrrish odorata zet bittere smaak recht


Groenlof oogsten we uit eigen tuin. Vorig jaar voor hobby gezaaid, maar te vroeg in het voorjaar. Op het zaadenvelopje stond ook duidelijk vermeld, niet voor half juni, wat neer komt op na de langste dag zaaien. Maar in mijn enthousiasme heb ik er niet op gelet. Waarschijnlijk is dat de oorzaak van de gal bittere smaak. Kan ook zijn dat de grond niet de juiste bemesting heeft gehad. Van familie hebben we een paar prachtige kroppen gekregen, die wel heerlijk smaakten en bittervrij waren.
Om van de meest bittere smaak af te komen, zette ik de groente uren in het water.
Dat vonden we jammer, want er gaan zo ongetwijfeld ook goede voedingstoffen verloren. Op een dag besloot ik de lof normaal kort te wassen. Een stuk rauw blad dat ik proefde, was zoals gewoonlijk erg bitter. Ik besloot een paar takken Myrrish odorata mee te koken, in een thee-ei. De kervel hing ook wat buiten het ei-zeren omhulsel. Resultaat een veel mindere bittere smaak. Dat was opmerkelijk, maar er ik vond hiermee nog onvoldoende bewezen, dat de smaak ook werkelijk verbeterd was, door het meekoken van het kruid. Een keer herhalen met en zonder kan een klein beetje meer zekerheid geven. Gisteren heb ik de laatste overjarige groenlof van de inmiddels geschoten stengels afgeplukt. Weer smaakte het voorgeproefde blad erg bitter. Toen de groente bijna gaar was, proefde ik het nog een keer, de smaak was onacceptabel bitter. Ik heb toen snel een aantal roomse kerveltakken laten meekoken en ze er net voor het opdienen, weer uitgevist. Het resultaat was dat de bittere smaak niet helemaal weg was, maar bijna tot een minimum was gereduceerd. We hebben er smakelijk van gegeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten